Această pagină oferă informații despre cum te poți feri de exploatare în Londra și despre organizațiile pe care le poți contacta dacă ai nevoie de ajutor și sprijin.
Meniu
Această pagină conține următoarele informații. Poți apăsa pe una dintre opțiuni ca să ajungi direct la acea opțiune.
Cum să te ferești de exploatare în Londra
Detalii despre organizațiile care te pot ajuta
Introducere
Mulți oameni din România se mută în Londra după ce primesc oportunități de angajare și promisiunea unei vieți mai bune. Sunt rapoarte, potrivit cărora o dată ajunși în Londra oamenii realizează că locurile de muncă nu sunt cele promise, mulți oameni ajungând să fie exploatați la locul de muncă. Printre tipurile de exploatare remarcate sunt:
- deduceri din salariu (pe fondul costurilor de călătorie, pentru cazare, pentru obținerea documentelor etc)
- program de lucru excesiv cu foarte puține sau chiar deloc pauze
- condiții precare de trai
- amenințări, intimidare sau abuz
- reținerea salariului
Dacă ai trecut prin una dintre situațiile de mai sus, se poate să fi fost exploatat și asta nu ar trebui tolerat.
Dacă te-ai mutat în Londra pentru un loc de muncă, dar nu este ce ți s-a promis, poți obține ajutor. Câteva dintre organizațiile menționate pe această pagină pot ajuta în cazuri de trafic de persoane și pot oferi sfaturi de natură legală, pentru cazare, angajare sau imigrare.
Este important să reții că drepturile tale în Marea Britanie depind de legalitatea statutului de imigrant.
<
- Dacă nu ai EU Settled Status, pre-settled status sau viză de muncă, nu ai dreptul să lucrezi și riști să fii exploatat. Poți cere sfaturi legate de imigrare de la o organizație confidențială.
- Dacă ai fost adus în Marea Britanie de o rețea de traficanți, se poate să fii eligibil pentru sprijin acordat prin National Referral Mechanism, pentru care te pot ajuta organizațiile listate mai jos. Poți afla mai multe despre ce înseamnă să fii victima unei rețele de traficanți mai jos, în secțiunea „Indicatori de recrutare suspectă și/sau exploatatoare” și „Indicatori de exploatare a muncii”..
- Dacă ai statut legal în Marea Britanie și ai dreptul să muncești, dar ai fost tratat rău, se poate să ai dreptul la diferite forme de sprijin și la anumite drepturi de muncă, listate mai jos în secțiunea „Drepturile tale de muncă”.

Cum să te ferești de exploatare în Londra
Unii oameni care îți oferă un loc de muncă ar putea să profite de pe urma ta dacă nu vorbești engleză sau dacă nu cunoști bine sistemul din Marea Britanie..
Se poate să treacă limita dintre plata în numerar și exploatare.
Ca să te ferești de exploare, trebuie să iei în considerare următoarele patru lucruri:
Apasă pe una dintre secțiunile de mai jos pentru a afla mai multe despre ce înseamnă o recrutarea suspectă și explotatoare și despre drepturile tale, dacă ai dreptul să muncești.
-
- Construcții
- Agricultură/ferme
- Spălătorii auto
- Fabrici
Această listă nu este completă. Poți să fii exploatat în orice sector. Dacă ți se întâmplă, poți primi ajutor.
-
Nu ar trebui să fii înșelat sau constrâns în niciun moment în procesul de recrutare.
Poți să fii înșelat cu privire la condițiile de muncă sau natura locului de muncă, legalitatea statutului de muncă și imigrare, condițiile de trai sau cu privire la salariu.
Tu și cei dragi nu ar trebui să fiți amenințați, reținuți, îngropați în datorii. Banii și documentele tale personale nu ar trebui să fie reținute.
Dacă ai trecut prin oricare dintre situațiile de mai sus, trebuie să știi că un astfel de comportament nu trebuie tolerat și că sunt organizații care te pot ajuta.
Un proces de recrutare care prezintă oricare dintre caracteristicile de mai jos ar trebui să îți trezească suspiciuni:
Poți sesiza orice anunț de recrutare suspect prin THE STOP APP.
Contracte de angajare
Un contract este un acord scris despre munca pe care o vei presta, cât vei fi plătit, orele pe care le vei munci, câte zile de concediu vei avea și alți termeni.
Contractul nu ar trebui să fie în întregime în favoarea persoanei care vă dă de lucru și nu ar trebui să vă facă să renunțați la drepturile dumneavoastră de muncă.
-
Prin ce nu ar trebui să treci la un loc de muncă:
- Să ți se rețină salariul sau să fii plătit mai puțin decât ați agreat
- Să trăiești în cazare inconfortabilă și insalubră pusă la dispoziție de locul de muncă
- Să ți se refuze dreptul la pauze, odihnă și/sau concediu anual
- Să ți se deducă din salariu pentru a achita costurile de recrutare (nimeni nu are dreptul să forțeze pe cineva să lucreze, chiar dacă acea persoană datorează bani).
- Să lucrezi în condiții nesigure
- Să ți se restricționeze sau să nu ai acces la veniturile tale
- Să fii intimidat, obligat și/sau abuzat fizic sau emoțional
- Să lucrezi în exces zile sau ore
- Să nu ai acces la pașaportul tău sau la actele tale de identitate
- Să ți se restricționeze mișcarea
- Să fii forțat să faci ceva inconfortabil
Dacă ai trecut prin oricare dintre situațiile de mai sus, nu ar trebui să tolerezi și sunt organizații care te pot ajuta.
Poți sesiza astfel de incidente prin THE STOP APP. Dacă este posibil, pozează sau filmează toate toate încălcările la locul de muncă pentru a le documenta. Dacă cineva este în pericol iminent sau dacă un delict are loc sau s-a întâmplat deja, apelează la serviciile de urgență.
Asigură-te că ai notat ce s-a întâmplat, inclusiv detalii precum:
-
Dacă ai dreptul să lucrezi în Marea Britanie, ai dreptul la anumite drepturi de muncă care diferă în funcție de statutul de muncă. Acestea pot include:
- Protecție de discriminare
- Un loc de muncă în siguranță
- Câștigarea salariului minim național
- Primirea contractului și a fișelor de plată
- Protejarea de deduceri ilegale din salariul tău
- Pauze de muncă
- Concediu anual plătit
- Concediu de maternitate/paternitate plătit
- și altele
The Work Rights Centre menționat mai jos poate să îți ofere sfaturi legate de drepturile de angajare.
Salariul minim național este salariul minim la care au dreptul aproape toți lucrătorii. În Marea Britanie, salariul minim este stabilit de guvern și niciun angajat sau muncitor din această țară nu ar trebui să primească mai puțin. Sunt câteva excepții pentru minori, anumite bone, voluntari, traineri și muncitori la fermă. Dacă nu ești sigur, ar trebui să ceri sfatul unei organizații.
Salariul minim național în Marea Britanie depinde de vârsta ta:
- între 18 și 20 de ani: 7,49 lire/oră
- între 21 și 22 de ani: 10,18 lire/oră
- peste 23 de ani: 10,42 lire/oră
Aceste bareme se vor schimba, cel mai probabil, în 2024.
Pentru informații referitoare la salariul minim național în alte țări, poți consulta această pagină pentru mai multe detalii.
Te rugăm să reții că sunt organizații care ajută oameni în situația ta. Poți afla detalii mai jos despre organizațiile care ajută și sprijină în acest sens.
Detalii despre organizațiile care te pot ajuta
Tu sau cineva cunoscut a fost maltratat, exploatat sau are nevoie de sfaturi legale, despre cazare sau imigrare? Dacă da, te rugăm să contactezi aceste organizații pentru ajutor și sfaturi gratuite și confidențiale. Câteva dintre aceste organizații se adresează în mod special oamenilor care locuiesc în Kensington & Chelsea, Hammersmith & Fulham și Westminster.
Dacă vei contacta oricare dintre organizațiile de mai jos, te rugăm să menționezi numele nostru, STOP THE TRAFFIK.
STOP THE TRAFFIK nu poate oferi sprijin direct, dar te putem îndruma spre organizațiile care pot.
Serviciile de urgență
Dacă tu sau cineva cunoscut e în pericol imediat, apelează la numărul de urgență european 112. Apelul este gratuit, 24 din 7, de oriunde din Uniunea Europeană și Marea Britanie. Cetățenii pot suna la 112 pentru a contacta serviciile de urgență, inclusiv poliția, servicii medicale de urgență sau pompierii.
116111 Linia europeană de ajutor pentru copii și adolescenți
Linia europeană de ajutor pentru copii și adolescenți oferă sprijin psihologic gratuit pentru copii și adolescenți. Serviciul ajută copiii care au nevoie de îngrijire și protecție și îi pune în legătura cu serviciile și resursele necesare. Linia funcționează 24 din 24 de ore, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an. Apelul este gratuit.
Consiliul local
Dacă sunteți un adult sau un copil cu nevoi de îngrijire și sprijin, puteți lua legătura cu consiliul local. Este posibil ca acesta să vă poată ajuta. Puteți găsi consiliul dvs. local pe linkul inclus mai jos.

Linia de asistență telefonică sclavia modernă și exploatarea
Linia de asistență telefonică Sclavia Modernă și Exploatarea oferă informații, sfaturi și indicații despre problemele sclaviei moderne către potențiale victime, afaceri sau public general din toată Marea Britanie. Serviciul nostru este gratuit, confidențial, disponibil 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână și disponibil în 200 de limbi.

Medaille Trust
The Moving on Project (Londra) oferă sprijin personalizat și servicii pentru care nu trebuie programare în prealabil femeilor din Londra afectate de sclavia modernă. Oferim ajutor pentru angajare, educație, bunăstare fizică și mentală, integrare în comunitate, trai independent și acces la justiție. Avem un serviciu de interpretare pentru români. Pentru mai multe informații, sesizări sau autosesizări, ne puteți scrie pe adresa movingonenquiries@medaille-trust.org.uk sau j.conlon@medaille-trust.org.uk

The Salvation Army
If you, or someone you know, suspect you might be a victim of modern slavery and are in need of help, you can call The Salvation Army Referral Helpline. It is free, confidential, and available 24/7. This is for individuals over 18 from within England and Wales. We will connect you with First Responders who will speak to you about what happened and pass this information to decision-makers to see if you can access specialist support.
Shelter
Shelter îți poate oferi sfaturi, sprijin și indicații dacă ai probleme cu cazarea, beneficiile sau cu datoriile. Linia lor de urgență este gratuită și disponibilă 365 de zile pe an ca să te ajute în caz că nu ai adăpost, unde să dormi diseară, dacă ești îngrijorat că ți-ai putea pierde casa în următoarele două luni sau dacă ești în pericol: 0808 800 4444 (de luni până vineri, de la 8 dimineața la 8 seara. În weekend și în zile de sărbătoare, de la 9 dimineața la 5 după-amiaza). Liniile lor telefonice din Londra sunt, de asemenea, deschise de luni până vineri de la 9:30 dimineața la 6 după-amiaza. Dacă ai mai puțin de 25 de ani, sună la 0330 053 6091. Dacă ai mai mult de 25 de ani, sună la 0344 515 1540. Poți cere un traducător în română când vorbești cu un consultant la telefon.

The Passage
The Passage's vision is of a society where homelessness no longer exists, and everyone has a place to call home. The Passage is a homelessness charity based in Westminster which provides practical support and services to help change the lives of people who are homeless or at risk of homelessness. The Passage runs a modern Resource Centre near Victoria train station, four accommodation projects, outreach services that offer help to people currently experiencing street homelessness, health services, homelessness prevention schemes and a modern slavery support programme. Services include: Initial assessment and advice. Showers, toilets and laundry. Breakfast and lunch service. Benefits advice. Housing advice. Mental health support. Access to Nurses and GPs. Education and employment training. Welfare rights advice. Support groups. By offering individuals long term and bespoke support alongside accommodation support, The Passage works to ensure that their cycle of homelessness ends for good. During the day, we recommend you visit our Resource centre, St Vincent’s Centre, Carlisle Place, London, SW1P 1NL (Monday – Friday : 9am – 12pm and 1pm – 3:30pm). Otherwise, you can contact Streetlink. By sharing your location and details with Streetlink, this will allow The Passage Community Outreach team, local authorities, and other homelessness organisations to find you and offer support.

East European Resource Centre
East European Resource Centre este o organizație care lucrează cu oameni vulnerabili și dezavantajați din Europa de Est. Oferim informații, sprijin și sfaturi acestei comunități despre dreptul la securitate socială, despre imigrație, abuz domestic și violența împotriva femeilor, precum și infracțiunile motivate de ură. Pentru limba română sau engleză, sunați la 07730021986 (de luni până joi, între orele 10 - 16). Pentru mai multe întrebări despre EUSS, ne poți scrie pe adresa euss@eerc.org.uk. Pentru sfarturi în general, ne poți da email la info@eerc.org.uk.

Work Rights Centre
Work Rights Centre este o organizație caritabilă înregistrată, care ajută migranții și britanicii dezavantajați să aibă acces la legea muncii și să își îmbunătățească mobilitatea socială. Asistenții noștri din Londra ajută în lupta împotriva angajatorilor fără scrupule, ajută la aplicarea pentru un loc de muncă, acces la beneficii pentru oamenii în dificultate sau la obținerea statutului de imigrant. Sfaturile noastre sunt gratuite, confidențiale și disponibile în mai multe limbi, inclusiv română, ucraineană, rusă, bulgară sau spaniolă.

Citizens Advice Kensington & Chelsea
At Citizens Advice Kensington and Chelsea, we believe no one should have to face problems without good quality, independent advice. We providing free, confidential, impartial and independent advice about benefits, debt, housing, legal, health, employment, consumer rights, and immigration issues. That’s why we’re here: we work within the local community in Kensington & Chelsea to give people the knowledge and the confidence they need to find their way forward - whoever they are, and whatever their problem. You can contact us on the phone through Adviceline or through their weekly drop-in service. If you have a friend or family member who speaks English, we advise you to bring them with you. Adviceline: 0800 144 8848 (9am-5pm, Monday to Friday). If you call from a mobile, we’ll ask you to enter a local landline number on your keypad.

Citizens Advice Westminster
At Citizens Advice Westminster, we provide free advice for Westminster residents; or those who are homeless (with no connection to anywhere outside Westminster). We can help with benefits, debt and money advice, housing and homelessness, health and community care, employment advice, immigration and nationality, consumer rights, and crime and noise problems. You can call 0808 278 7834 (Monday-Friday, 9:30-4pm) and selection option 4. We also have drop-in services available on Zoom: https://www.westminstercab.org.uk/contact-us/, and face to face support.

Citizens Advice Hammersmith and Fulham
At Citizens Advice Hammersmith and Fulham, we provide free, confidential, impartial advice on welfare benefits, debt, housing, employment and consumer rights. Our service is available to anyone who lives, works or studies in Hammersmith & Fulham. You can call 0808 278 7832 (Monday to Friday, 10am-4pm), contact us through our online form, or attend our drop-in services.

Hope For Justice
Hope for Justice oferă servicii de consultanță de natură legală care sprijină/ofera într-o manieră personalizată și specializată sprijin supraviețuitorilor ca să-și înțeleagă drepturile socio-legale și să identifice unde sunt disponibile remedii legale pentru ei. Dacă vrei să afli mai multe despre cum te putem ajuta sau dacă te confrunți cu dificultăți sau ai orice întrebare legată de drepturile tale referitoare la sclavia modernă în Marea Britanie, nu ezita să contactezi echipa noastră multilingvă pe adresa advocacy.advice@hopeforjustice.org / info@hopeforjustice.org, sau să ne suni la 0300 008 8000. Suntem deschiși de luni până vineri. Putem să îți oferim serviciu de interpretare prin telefon.
You can contact the Romanian embassy who maybe able to offer advice. However it is very important to only contact the embassy if you feel it is safe to do.
Informații despre traficul de persoane
Click on the subjects below to learn more.
-
Human trafficking is the movement or recruitment of people, either through deception, coercion or force for the purpose of exploitation. Traffickers often profit financially from exploiting people.
Organ traffickers sometimes forcibly remove organs without consent or through coercion. This is illegal and dangerous. It could cost you your life.
-
There are many ways people might be lured and trapped into exploitation, including:
You might be offered help with travel and shelter in exchange for payment later. Don’t agree unless you know all the details. This is a method traffickers use to control and exploit people and an example of debt bondage.
It is very important that whatever choice you make, you ensure you put your safety as a top priority
-
Traffickers have many faces. They can be any age, gender or nationality.
Survivors often say they were trafficked by partners, spouses, friends, even family members.
- Traffickers are usually motivated by financial gain and are masters in the art of deception.
- They know how to gain trust and make you feel special.
- They often target people with offers of friendship.
- They may buy you gifts, give you money or offer you drugs or alcohol.
Unfortunately, traffickers’ prey upon people in a vulnerable situation. When trust is established, the trafficker’s kind behaviour may change, and they become controlling, even violent. Their aim was to lure you in, only to control and exploit you. They may convince you that the situation, even the abuse, is normal.
You can report any suspicious activity on The STOP APP.
-
Traffickers often force people into doing things they don’t want to do. They will pressure and force people to stay in the situation using threats and intimidation.
Control methods include:
If you have found yourself in a situation you want to escape, there are organisations that can help you.
Sesizează un incident în THE STOP APP

The STOP APP enables anybody who knows, has seen or heard, or already experienced a situation that they believe to be human trafficking, to talk about it in a safe and secure space. You can report the incident anonymously and securely through the STOP APP. There will be no record of the report submitted on your phone.
- Have you seen a suspicious job advert online?
- Has someone offered you work that seemed suspicious?
- Are you or someone you know being forced to work, or being exploited?
Let us know. You can report your suspicions or observations by downloading our STOP APP. Make sure you are in safe place away from the suspected incident when making the report.
STOP THE TRAFFIK is a human trafficking prevention organisation. This app collects individuals’ stories of global human trafficking to disrupt and prevent this crime. We are not a rescue organisation and this app is not monitored 24/7 but will be checked on the next working day. If anyone is in immediate danger or a crime has been committed please contact trusted authorities.
Your Opinion Matters to Us
If you would like to share your thoughts with us on the information provided in this campaign below, then you are welcome to. You do not need to do this in return for advice. All your answers are completely anonymous.
Create your own user feedback survey
Supported by